‘DE WATERDANS’

‘DE WATERDANS’, auteur Frans Vlastuin.

Frans Vlastuin is in maart 2012 onverwacht overleden, als gevolg van complicaties na een routineoperatie. Helaas blijft het bij één uitgegeven boek van zijn hand: ‘DE WATERDANS’.

Frans Vlastuin kreeg op de middelbare school Franse les van Jan Siebelink, succesvol schrijver van onder andere ‘Knielen op een bed violen’. Dat was enkele jaren voordat het eerste boek (1975) van Jan Siebelink werd uitgegeven. Frans Vlastuin nam in 1979 het initiatief om zijn oud-leraar te  schrijven over zijn jaren na de middelbare school. Daar was Jan, zoals hij inmiddels door Frans aangesproken wilde worden, erg door getroffen. Jan Siebelink schreef:

‘Op volstrekt heldere, onderkoelde wijze heb je een overtuigend beeld gegeven van de jaren na ‘t Marnix. (…) Ik ben er zeer door getroffen en voel een zekere trots dat je me dit hebt willen schrijven. Zonder in allerlei sentimentaliteiten te vervallen, heb ik niet alleen de indruk dat ik je erg goed begrijp, maar er ook op vele punten tussen ons een zekere affiniteit bestaat.’

Zij correspondeerden tot 1987. De brieven werden door beiden zorgvuldig bewaard. Frans volgde het nieuws rondom de schrijver continu, tot de dag voor zijn dood. Jan Siebelink reageerde geschrokken, toen hem de rouwkaart met het bericht van het overlijden van Frans werd overhandigd. Hij schreef aan de nabestaanden:

‘Ik betuig mijn deelneming aangaande het overlijden van mijn oud-leerling. Met Frans heb ik gecorrespondeerd over zijn schrijven. Die brieven zijn lang (ik bedoel dit positief) en vol overgave geschreven. Ik zie ‘m nog heel helder voor mij, als leerling in de klas, of tegenkomend in Ede. Ik kan helaas niet aanwezig zijn op de begrafenis, maar wandel dagelijks in de buurt rond de begraafplaats.’

De kritiek van Jan Siebelink op stukken van Frans was eerlijk, direct, en niet altijd positief. Frans moet er – ondanks zijn teleurstelling daarover – van hebben geleerd. In ‘DE WATERDANS’ is het Frans Vlastuin gelukt om op ontroerende wijze zijn personages tot leven te brengen in treffend proza. ‘DE WATERDANS’ blijft een boek dat een grote aantrekkingskracht bezit.

Uitgeverij Tournesol

eBoek/ePub: ISBN/EAN 978 946 2173 835 / NUR 301, 2011. Prijs € 7,99 (te koop bij de boekwebshops).

‘DE WATERDANS’ is te koop als eBoek en als luisterboek (bij o.a. Luisterrijk, Bolcom, ook via Storytel en Cliffer) . Zie onder: HOE TE VERKRIJGEN?

* naar vergrootglas/zoeken, klik op ‘achternaam auteur’ en vul in frans vlastuin

U kunt het eBook downloaden en lezen op uw computer / PC, Mac, iPad, andere tablets, iPhone etc.

Samenvatting

Het is 1968. De Beatles veroveren de wereld met hun vernieuwende muziek. Er woedt oorlog in Vietnam. Martin Luther King en Robert Kennedy worden vermoord. Er vinden studentenopstanden plaats. Tegen dit decor ontmoet een gevoelige, vijftienjarige jongen – de hoofdpersoon in deze roman van Frans Vlastuin – zijn eerste grote (onbereikbare) liefde en levert zijn eigen strijd om een plek in de wereld te veroveren, in zijn dorp Ede, op school, bij zijn vrienden, thuis. Hij adoreert de Beatles met hun creatieve muziek; muziek waarvan hij steun ondervindt in moeilijke tijden.

Uitgeverij Tournesol